O NAS

Browarnictwo w Masywie Ślęży sięga początku XIX wieku. Pierwszy Browar w Sobótce powstał w 1817 r. Został założony przez barona Ernsta von Lüttwitza. Piwo było warzone metodą bawarską. Wodę do produkcji piwa pozyskiwano z tzw. „Źródła Piwnicznego”, browar ten istniał do końca lat 90-tych XX wieku. Postanowiliśmy kontynuować tą wspaniałą tradycję w tym regionie.

Nasz początek…

Browar Wieżyca powstał od pomysłu jednej osoby, która swoją pasją do piwa i chęcią przywrócenia do życia tradycyjnego smaku piwa z Sobótki, wskrzesiła w nas wszystkich chęć stworzenia trunku o wyjątkowym i niepowtarzalnym charakterze.

Pierwsze warzenie nastąpiło 27.03.2018 roku i tak już po miesiącu mogliśmy się napić naszego pierwszego jasnego lagera.

W naszym browarze można napić się klasycznych lagerów, które swój niepowtarzalny smak zawdzięczają dobrze zbalansowanej kompozycji słodów, a lekką goryczkę i aromat zapewniają odpowiednio obrane gatunki chmielu.

Poznaj nasze piwa, każde z nich jest piwem dolnej fermentacji , leżakującym minimum 35 dni. Jest niepasteryzowane i niefiltrowane.

  • Jasne WIEŻYCA charakteryzuje się wyczuwalną łagodnością smaku, oraz delikatną goryczką (IBU 26*), Jest to piwo o zawartości ekstraktu 12% wag. i zawartości alkoholu ok. 5% obj.
  • Ciemne WIEŻYCA głębię koloru uzyskuje dzięki kompozycji słodu melanoidynowego i czekoladowego, a niepowtarzalny posmak kawy zapewnia mocno palone ziarno słodu czekoladowego i aromatycznego. Ekstrakt tego piwa wynosi 13% wag. i zawartości alkoholu ok.5% obj.
  • Bursztynowe WIEŻYCA charakteryzuje się doskonałym dojrzałym słodowym smakiem z delikatną karmelową nutą,a kolor bursztynowy uzyskaliśmy dzięki odpowiedniej mieszance słodów . Ekstrakt 14% wag. Zawartość alkoholu 6% obj.
  • Specjalne WIEŻYCA to piwo okolicznościowe, ważone w krótkich seriach, dostępne wyłącznie w naszej restauracji.